Sokszínű Európa – Testvérvárosi találkozó a szellemi kulturális örökségeink megőrzéséért

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja által kimunkált és Európa több országában sikerrel megvalósított Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programját – a Példát átadó gyakorlatok pályázatát – a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) honosította meg Magyarországon és első ízben 2008-ban hirdette meg a pályázatot. A 2013-ban meghirdetett témák között szerepelt a Legjobb testvérvárosi találkozó pályázati kategória, amelynek első helyezettje Szarvas városa volt legjobb gyakorlatával.

A 17 000 lakosú Szarvas Békés megye nyugati részén fekszik. Az önkormányzatnak régi kapcsolatai vannak a testvérvárosokkal, de a város lakossága kevésbé ismeri a testvértelepülésen élők mindennapi életét, szokásait, kulturális és természeti értékeit. A találkozó a kulturális örökségvédelem hangsúlyozásának fontossága köré épült. A résztvevők számára lehetőség nyílt egymás szellemi kulturális örökségének megismerésére, a különböző nemzeteket képviselő csoportok fellépése színesítette a négynapos eseményt. Az Európa különböző tájairól érkezett csoportok rávilágítottak az európai kultúra sokszínűségére.

Az épített örökség védelme szempontjából a workshop annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a demokratikus európai eszmékre alapozó társadalmakban a helyi közösségek döntéshozatali folyamatokba való bevonása a sikeres demokrácia egyik kulcsa. A kultúrák közötti párbeszéd célzott események útján, konferencián és közös műhelymunka formájában járult hozzá az Európai Unió iránti elkötelezettség növekedéséhez, a civilek, helyi közösségek körében erősödött a szemlélet, hogy valóban szerves részei az európai közösségnek. Megfogalmazódtak a továbblépés lehetőségei elindultak a további közös projektek előkészítési folyamatai.

A pályázatról bővebben: Jó gyakorlat Szarvason